Tržby skupiny Renault v 1. štvrťroku vzrástli takmer o 30 percent

20.04.2023 Celý región

Paríž 20. apríla (TASR) - Francúzska automobilka Renault Group vo štvrtok oznámila, že tržby celej skupiny v 1. štvrťroku 2023 vzrástli takmer o 30 % vďaka oživeniu predaja a vyšším cenám. Podporilo ich tiež uvedenie niekoľkých prémiových modelov na trh vrátane elektrickej verzie modelov Megane, Arkana a Austral, TASR o tom informuje na základe správ Reuters a RTTNews.

Konkrétne sa tržby francúzskej automobilovej skupiny za tri mesiace do konca marca 2023 zvýšili o 29,9 % na 11,5 miliardy eur. A pri konštantných výmenných kurzoch vzrástli o 33,5 %. Analytici predpovedali spoločnosti tržby v priemere 11,08 miliardy eur.

Renault predal v 1. štvrťroku na celom svete 535.000 vozidiel, čo predstavuje nárast o 14,1 % po štyroch po sebe nasledujúcich rokoch poklesu. A jeho predaj v Európe vzrástol za prvé tri mesiace roka o 27,3 %, čím prekonal priemerný rast predaja áut na európskom trhu na úrovni 16,2 %.

Skupina Renault potvrdila svoj výhľad na rok 2023 a očakáva prevádzkovú maržu na úrovni 6 % alebo viac a voľný peňažný tok 2 miliardy eur alebo vyšší.

Automobilka, ktorú zasiahli kríza vyvolaná ochorením COVID-19 a globálny nedostatok čipov viac ako väčšinu jej konkurentov, je na ceste k obratu a stavila na vyššie zisky a elektromobily.

Skupina zintenzívňuje uvádzanie nových modelov na trh na podporu rastu. V roku 2024 plánuje uviesť na trh SUV verziu svojho minivanu Espace a novú verziu svojho najpredávanejšieho mestského auta Clio, plus 12 nových modelov.

Renault, ktorý začal medzi prvými s výrobou elektrických vozidiel, však potom výrazne zaostal za americkou Teslou, začiatkom tohto týždňa oznámil, že prehodnotí ceny na celom svete po tom, ako jeho americký rival znížil ceny v Spojených štátoch, Číne a Európe.

Renault sa v minulom roku umiestnil na treťom mieste v predaji elektromobilov v Európe po Tesle a Volkswagene.
 

Vyberte región

mark